Zatiaľ čo posledných desať rokov zažili malé pivovary svoje
"znovuzrodenie" a v roku 2019 ich už bolo vyše 70, vypuknutím pandémie
prišlo aj v tomto odvetví prakticky zo dňa na deň k poklesu odbytu
sudového piva o viac ako 90 %, čo si vyžiadalo takmer na dva mesiace
zastavenie výroby. Malé pivovary, ktoré plnili pivo len do sudov,
zostali takmer úplne bez príjmu, navyše, im vznikla škoda pokazením
nepredaného piva.
V dôsledku zatvorenia prevádzok hotelov, reštaurácií a barov prišli malé
pivovary o odbyt a v sudoch a tankoch im zostalo nepredané pivo. Tomuto
počas mimoriadnej situácie uplynula záručná doba a veľké množstvo sa
pre nedostatočný odbyt pokazilo. "Mimoriadna situácia tvrdo zasiahla
aj malé pivovary. Okrem takmer nulového obratu vznikla výrobcom piva aj
priama škoda v dôsledku pokazeného piva v tankoch, pričom vzniknutá
škoda sa pohybuje v rozsahu od 10.000 až po 150.000 eur na firmu podľa
typu a veľkosti výroby a prevádzky," uviedol predseda AMNPS Ľubomír Vančo.
V 2009 pôsobilo podľa neho na Slovensku iba 7 malých pivovarov. Na
rozdiel od susedných krajín, kde zažívali malé pivovary "zlaté časy", na
Slovensku postupne vymierali. Boli také niečo ako ohrozený druh. V roku
2019 prekročil počet pivovarov číslo 70. Celé odvetvie malého
pivovarníctva však zaznamenalo v uplynulých mesiacoch vplyvom prijatých
preventívnych opatrení a zmeny spotrebiteľského správania zníženie
odbytu, priame škody a výhľadovo predpokladá pokles tržieb do konca roku
2020 až o 30 až 40 %. Niektoré malé pivovary nevylúčili ani ukončenie
svojej činnosti.
"Po rozmachu, ktorý zaznamenali malé pivovary posledných desať rokov,
je opäť ohrozená ich existencia, čím zákazníci prídu o rozmanitú a
tradičnú chuť piva vareného klasickým spôsobom. Je potrebné, aby sme
tento druh výroby piva ochránili a umožnili výrobcom znovu sa nadýchnuť," uzatvoril Vančo.
Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska je občianske združenie
zastupujúce malé a remeselné pivovary. Jeho cieľom je podpora a rozvoj
malých pivovarov na Slovensku a zachovanie rôznorodosti chutí pivného
moku.